Dag 1. Lissabon – Alverca do Ribatejo (31 + 3 km)

Vanmorgen rustig gestart. Kon ook niet anders want de kathedraal waar ik m’n eerste stempel wilde halen ging pas om 9:30 uur open. Daarbij kwam dat de ontbijtzaal van het hostel ook pas om 8:00 uur open ging.

Vannacht goed geslapen, mijn kamergenoot snurkte gelukkig niet en het hostel was ondanks de vele jeugdige klanten erg rustig. Om 7:45 uur opgestaan en eerst rustig van het ontbijt gebruikt.

De rugzak had ik al ingepakt dus kon na het ontbijt gelijk op pad. Het was zo’n half uurtje (3 km) lopen naar de kathedraal. Onderweg kwam ik bij toeval langs een markante herrinering uit één van mijn vorige bezoeken aan Lissabon, alweer zo’n 30 jaar terug. Een tram die onder bijna een hoek van 45 graden de benedenstad met de bovenstad verbind. Weet nog dat ik met Irma en Stephen met die tram naar boven ben gereden. In mijn herinnering was hij groen, maar heb de oude foto erbij gezocht (1993 !) en hij was toen ook al geel.

Liep eerst de kathedraal al voorbij, moest een stukje teruglopen. Normaal kun je zo’n ding niet over het hoofd zien maar door de hoogteverschillen had ik hem gewoon gemist. Moest nog even wachten tot de dames de dranghekken klaar hadden gezet en kon toen een stempel scoren. De kathedraal zelf was niet bijzonder, dus geen foto’s genomen. Dat was de start van mijn Camino.

Het eerste stuk liep langs de havens en het spoor emplacement, daarna door grijs en grauw industriegebied. Ik haal bij een sportzaak een gasfles voor mijn brander. Een hip en modern uitgaansgebied volgt, met een heuse kabelbaan boven de Taag en een kat van rest plastic (waarschijnlijk uit de Taag gevist)

Via een sportpark loop ik Lissabon uit. Heb er dan al zo’n 15km op zitten en de temperatuur neemt serieuze vormen aan. Na een broodje Kebab volgt de route een zijtak van de Taag, door een smalle vallei zonder schaduw. Een moordende 10km volgen met een felle zon, 36 graden en een enkel zuchtje wind. M’n water is op, maar gelukkig biedt een voorbijrijdende automobilist mij een fles water aan, geen moment te vroeg.

Halverwege staat er een bankje met schaduw, dus daar een goed half uur zitten bijkomen. M’n maag begint al weer te knorren, dus doe eerst boodschappen bij de Lidl. In de schaduw van een andere supermarkt het toetje eerst maar soldaat gemaakt.

Dan de laatste 5 km naar het pension dat ik gereserveerd had. Dit via een alternatieve verkorte route. Moe en bezweet kom ik aan. Ik krijg een twee-persoons kamertje toegewezen met een eigen toilet. Omdat het kamertje recht onder het dak zit verontschuldigd de pensionhouder zich wel 5 keer, en geeft 10 euro korting.

Redelijk uitgeteld lig ik dit bericht op het bed te typen. Zo ff douchen en eten maken, nog ff met Irma bellen en dan vroeg naar bed. Morgen van plan om om 6:00 uur te starten, dus wekker om 5:30 uur.

Logies:

Hospedaria Alfa 10
Estrada de Alfarrobeira 10
Alverca do Ribatejo
http://www.alfa10.pt/
219 580 475
€ 25

One thought on “Dag 1. Lissabon – Alverca do Ribatejo (31 + 3 km)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *