Dag 4. Santarém – Monsanto (36 km)

Heerlijke dag gehad. Mooie route door de heuvels en bossen (dus lekker veel schaduw), paprikavelden etc. Omdat het ’s middags nog steeds boven de 37 graden is toch maar weer vroeg vertrokken. Het hostel had geen woonkamer of keuken, dus het ontbijt maar op bed gemaakt en opgegeten. Dat lukt natuurlijk niet zonder lawaai, best wel vervelend voor de twee die nog lagen te slapen, heb er zelf eerlijk gezegd ook een hekel aan als een ander lawaai maakt terwijl je nog ligt te slapen, maar het is niet anders.

Om 6:00 uur ben ik al op pad. Vanaf Santarém zijn er twee alternatieve routes, de historische route en de variant via Fatima. Ik heb voor de laatste gekozen, puur omdat ik daar al eerder ben geweest en benieuwd ben of het er nog zo uitziet en er aan toegaat als in mijn herinnering.

De historische route staat goed gemarkeerd aangeven, de Fatima variant niet. Vreemd want overal promoten ze de “Camino Fatima”, de eigen Camino bestemming van Portugal. Pas buiten Santarém vind ik de eerste “Camino Fatima” bordjes weer met eronder de gele en blauwe pijl. Het eerste uur volledig op de navigatie van mijn horloge gelopen icm met Google maps op de telefoon.

Zoals gezegd een prachtige route. Nog mooier was dat deze op ongeveer 3km voor Monsanto over een camping annex recreatiegebied liep, met een heus strand. Het was er zwart van de mensen. Heb me niet lang bedacht en de kleren en schoenen uitgetrokken en een heerlijke duik genomen in het koele rivierwater.

Wat een genot. Er waren ook nog allemaal stands met warm eten, bier en frisdrank. Die koude Pepsi ging er ook wel in, en gelijk de watervoorraad ook maar aangevuld. Daarna de laatste kilometers naar Monsanto. Ik had van een Engelsman, die de route andersom loopt, een tip gekregen voor deze Auberge.

Wederom een bijzondere overnachtingsplek, namelijk onder de toren. De sleutel kan ik halen bij het cafe. De barman sprak geen woord Engels. Gelukkig wilde een bezoeker wel tolken, en omdat hij jarig was kreeg ik ook nog een pilsje van hem.

Een heel aardig onderkomen, en helemaal voor me alleen. Dus lekker zelf gekookt, schnitzel met gebakken aardappeltjes en mayo (appelmoes, mijn favoriet, kennen ze hier niet). De ogen vallen me haast dicht terwijl ik dit aan het typen ben, dus nog alleen even mijn plannen voor morgen.

Omdat ik vandaag wat extra km heb gelopen dan gepland, hoef ik morgen maar zo’n 25 km tot Fatima. Dus ik zet geen wekker, zie wel hoe laat ik wakker wordt. Morgen meer…

Logies:

Albergue del Torre
R. José M. Calado
2380-575 Monsanto
+351249879070
(sleutel halen bij Cafe Grupo Deportivo, R. Primeiro de Dezembro 1, 2380-575 Monsanto)
€ 10

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *