Dag 5. Monsanto – Fatima (26 km)

Zoals gezegd de wekker niet gezet, en daardoor een late start om 7:00 uur. Na het ontbijt breng ik de sleutel terug en ga op pad. Ik voel druppels op m’n kuiten, en het is geen regen. Uit nadere inspectie van de waterzak blijkt dat er een piepgaatje in zit. De waterzak voor de zekerheid maar leeg gegooid. Voor Minde de eerste berg, of hoge heuvel? Wat bepaalt eigenlijk of een verhoging een heuvel of een berg is ?

Even gegoogled: Een top die minder dan 200 meter boven zijn omgeving uitsteekt is een heuvel. Is het hoogteverschil met de omgeving groter dan heet het een berg.

Garmin zegt dat mijn minimum hoogte 132m was, en mijn maximum hoogte 447m, dus het was een berg. Anyway vandaag m’n eerste berg beklommen dus. In Minde geen koffie genomen, maar een cola. De koffie van gisteren is me slecht bevallen, de koffie rispte me de hele dag op.

Na Minde weer een pittige klim, maar daarna verder over de heuvelrug bijna helemaal tot Fatima. Vlak voor Fatima tref ik voor het eerst sinds Santarém weer medepelgrims, een bon Camino en verder.

In Fatima eerst naar de MacDonald’s. M’n waterfles was een tijd leeg, en m’n waterzak had ik leeggegooid, dus ik kreeg al hallucinaties van een liter beker ijskoude cola met ijsblokjes.

En die hebben ze bij MD, tevens maar wat te eten besteld. Tot nu toe had ik tussen de middag geen trek en sloeg ik de lunch over. Maar omdat het vandaag wat minder heet is door de sluierbewolking had ik best wel trek.

Daarna door naar het hostel. Deze accommodatie wordt beschikbaar gesteld door het heiligdom van Fatima en is donativo. Het is een complex met meerdere slaapzalen en een centrale keuken annex eetkamer. Ik krijg een bed op een slaapzaal met wel 30 bedden.

Na de persoonlijke hygiëne er op uit om het heiligdom te bezoeken. Dat ziet er in principe nog net zo uit als 30 jaar geleden, alleen zijn er legio gebouwen om heen gebouwd. Waaronder een enorme kerk.

Eerst bezoek ik de “oude” kerk. Daar is een mis aan de gang. Versta er geen woord van, maar het is een leuke ceremonie. Wederom indrukwekkend is de mensen die op hun knieën het hele plein oversteken.

Opmerkelijk is ook het briljante businessmodel van die katholieken. Voor een paar euro kun je een (soms enorme) kaars kopen. Die mag je dan aansteken en op een soort enorme bbq leggen. Daar gaat de hens er goed in en is de kaars voordat je het weet gesmolten. Dat kaarsvet wordt natuurlijk opgevangen, en daar worden weer nieuwe kaarsen van gemaakt. Briljant toch.

Daarna de nieuwe mega kerk nog bezocht. Van al die heiligheden krijg je honger, dus door naar de supermarkt voor boodschappen. Terug in het hostel warm ik de magnetron maaltijd op en praat nog wat met andere pelgrims. Truste.

Logies:

Saint Benedict of Labre Hostel
R. Dr. Sebastião Antunes Vieira 36
2495-463 Fátima
https://www.fatima.pt/pt/news/centro-accao-social-santuario-fatima-3000-acolhimentos-em-2006
€ Donativo

One thought on “Dag 5. Monsanto – Fatima (26 km)

  1. Wat een commerciële toestand. Hoe sla je een slaatje uit het geloof, best wel misselijkmakend eigenlijk. Door een kaars van €3,95 per kaars ( op de bbq) kunnen ze er best zo’n grote kerk van bouwen. Best wel triest eigenlijk.

    Wel fijn dat je geniet en mooi weer hebt. Ik hou van je lieverd. Nog 2 weekjes te gaan. Doe voorzichtig en veel plezier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *