Dag 6. Fatima – Ribeira do Fárrio (37 km)

Heb me nog wat verdiept in het ontstaan van Fatima. Dit bedevaartsoord is ontstaan omdat Maria aan drie herders kinderen is verschenen, niet één keer maar vijf keer. Bij de laatste keer waren er zo’n 70.000 tot 100.000 getuigen aanwezig die allemaal, gelovigen en sceptici, verklaarden vreemde lichteffecten en kleuren te hebben waargenomen (zgn zonnewonder). Behalve de drie kinderen heeft echter geen enkele getuige bij één van de waarnemingen de verschijning van Maria gezien, maar wel een lichtbol vanuit de lucht en hoe de kinderen reageerden en spraken met de verschijning. De “bewijzen” zijn overigens niet uitsluitend van overlevering, zo zijn er ook foto’s van vallende rozenblaadjes, ook één van die onverklaarbare natuurverschijnselen. Gelovigen zien dit als bewijs, sceptici zoeken naar verklaringen in natuurverschijnselen.

Maria zou de kinderen drie geheimen hebben verteld, over de hel, de beëindiging van de eerste wereldoorlog en de start van de tweede, en wat later als de aanslag op paus Johannes Paulus II werd uitgelegd. Ook gaf ze de kinderen de opdracht om een kapel te bouwen op de plaats van de ontmoetingen. En zo is het heiligdom Fatima ontstaan.

Ik wil best geloven dat die kinderen een “ontmoeting” met Maria hebben gehad, en dat deze ontmoetingen gepaard gingen met onverklaarbare natuurverschijnselen. Ook snap ik dat God voor die drie herders kinderen heeft gekozen, want wie zou nu drie staatshoofden, wetenschappers of priesters hebben geloofd met zo’n boodschap. Die vertellen per definitie leugens, een kind is nog onschuldig.

Maar de manier waarop die ontmoetingen, natuurverschijnselen en geheimen verklaard en uitgelicht worden door de katholieke kerk, daar heb ik wel moeite mee. De verklaringen van de kinderen zijn zo opgetekend dat ze passen in de ideeën van de kerk. Een kind kan dat nooit zo gezegd en geduid hebben, daar is een draai aangegeven vanuit de kerk in het belang van die kerk. Zo als altijd, en daar heb ik moeite mee.

Maar Afijn, per jaar bezoeken zo’n vier miljoen mensen Fatima en vinden daar troost bij. Fijn voor hun, maar niets voor mij. Daar ben ik te nuchter voor. Geloven is één ding, maar vereren daar begin ik niet aan.

Maar nu even over vandaag. Het is enorm afgekoeld, vannacht voor het eerst de slaapzak gebruikt. De eerste paar kilometer vandaag waren rillerig, vooral de harde wind maakte het onaangenaam. De route is slecht aangegeven, of eigenlijk niet, zo nu een dan een verdwaalde pijl, en dan vaak een blauwe richting Fatima. Ook is het in het begin best opletten, de route gaat over wegen die druk en smal zijn.

Beetje eng was de bosbrand onderweg, voor dat ik het wist liep ik er midden in (ruik namelijk niets). Aan beide kanten van het pad gloeide het nog en ik zag hier en daar ook nog vlammen. Best beangstigend. Ook raar dat het pad niet afgezet was, of dat er waarschuwingsborden waren geplaatst. Heb het scherp in de gaten gehouden en ben voorzichtig verder gelopen. Had het er vorige week nog met Irma over gehad, de kans dat ik door een bosbrand een stuk moet omlopen of overslaan. Als ik hier één of twee dagen eerder was geweest, dan was dat waarschijnlijk werkelijkheid geworden.

De brandweer stond even verderop en lagen allemaal te slapen in de auto of berm. Die zijn waarschijnlijk de hele nacht aan het blussen geweest en blijven nu in de buurt voor het geval het vuur door de harde wind weer oplaait. Ik vraag één van de brandweerlieden of het veilig is om door te lopen, en dat is het. Zie de foto van het verbrande veld tussen twee huizen, het zou mij dun tussen m’n billen weglopen als het vuur zo dicht bij mijn huis zou zijn. Doodeng.

Voor de rest vandaag niet zoveel meegemaakt. Oan’t moarn.

Logies:

Albergue Farrius Bar
QFJV+G7 Ribeira do Fárrio
+351914345542
€ 15

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *