RFLink

Last Updated on 13 maart 2021 by Syds

Dit project heeft tot doel een RFLink te maken die 433.92Mhz signalen kan zenden en ontvangen en middels de RFLink plugin geïntegreerd wordt met Domoticz. Met behulp van deze RFLink kunnen “goedkope” slimme stekkers en schakelaars draadloos worden aangestuurd.

Voor dit project heb ik alle onderdelen via Aliexpress besteld. Basis is een Arduino Mega 2560 en een transparante behuizing speciaal voor dit Arduino bord. Hierop heb ik een antenne bevestigd en aangesloten op RBX6 433.92Mhz ontvanger. Als zender heb ik een XD-FST FS1000A gebruikt. Zowel ontvanger als zender heb ik in de behuizing kunnen onderbrengen. Wel heb ik tussen de verschillende electronica componenten wat ducktape gedaan om te voorkomen dat er kortsluiting ontstaat.

      Onderdelen:

Arduino Mega 2560 inclusief USB kabel www.aliexpress.com € 8,16  
RBX6 433 mhz Superheterodyne Draadloze Ontvanger Module www.aliexpress.com € 1,09  
XD-FST FS1000A Transmitter module www.aliexpress.com € 1,26  
SMA Connector SMA female Jack PCB mount www.aliexpress.com € 2,61  
433 MHZ 6DBi Omnidirectionele Antenne SMA MALE Pin 19cm www.aliexpress.com € 2,41  
Transparante casing voor Arduino Mega www.aliexpress.com € 2,48  

  Benodigdheden:

 • Soldeerbout
 • Soldeertin voor electronica
 • Paar dupont of andere dunne draadjes
 • Boormachine en 7mm boortje
 • Ducktape
Reeds geïnstalleerd en up-and-running:
 • Raspberry Pi
 • Domoticz

Pinout: RXB6: If you would like to use the RXB6 receiver the pinout is: Pin 1 = Antenna Pin 2 = Not Connected / Ground Pin 3 = Not Connected / Ground Pin 4 = Not Connected Pin 5 = MEGA tx2/Pin 16 (RX VCC) Pin 6 = Not Connected Pin 7 = MEGA rx1/Pin 19 (RX Data) Pin 8 = Ground In combination with the cheap Chinese transmitter (XD-FST FS1000A): XD-FST FS1000A: Pin 1 = Ground Pin 2 = MEGA rx3/Pin 15 (TX VCC) (~3 – 12 volts) Pin 3 = MEGA tx3/Pin 14 (TX Data) Pin 4 = Antenna (when a pin is connected, otherwise use the antenna solder contact FS1000A Output power improves with higher voltages. An increase from 5 to 12 volts raises power with 10db. The increase in VCC will also result in a slightly lower frequency making it easier to control RTS devices. Montage:

De RBX6 ontvanger en XD-FST FS1000A zender heb ik conform bovenstaande pinout aangesloten op de Arduino Mega 2560. Vervolgens heb ik in de bovenkant van de transparante casing met een 7 mm boortje in het midden een gaatje geboord. De diameter van de SMA connector is namelijk 6.3mm. Vervolgens de SMA connector in dit gaatje vastgeschroefd, en een draadje aan vast gesoldeerd en de antenne op de SMA connector geschroefd. Het draadje conform bovenstaande pinout aangesloten op Pin 1 van de RBX6 ontvanger. De ontvanger en zender heb ik beide aan de onderkant voorzien van een stukje ducktape en in “loze” ruimten geplaats op het Arduino Mega bordje. Met loze ruimten bedoel ik plekken waar geen tot weinig electronische componenten op de bovenkant van het Arduino Mega bord zitten. Vervolgens het Arduino Mega bord in de transparante casing geplaatst en dichtgeschroefd met bijgeleverde schroefjes. In de casing zit een uitsparing voor het USB kabeltje wat meegeleverd is bij het Arduino mega bord. Hier de USB kabel via aangesloten op het Arduino Mega bord. Het Arduino Mega bord vervolgens aangesloten op een vrije poort van mijn Raspberry Pi. Stappenplan: Stap 1. Download RFLink Firmware versie R48 (of nieuwer)

 • Ga naar http://www.rflink.nl/blog2/download en download hier de RFlink R48 firmware
 • Maak een map aan op je harde schijf, bijv. c:\Program Files (x86)\RFLink_v1.1_r48
 • Pak de gedownloade ZIP-file met de RFLink firmware uit in de map, je ziet dan de volgende files staan:

Stap 2. Installeer de RFLink firmware op de Arduino Mega 2560

 • Sluit de Arduino Mega 2560 via de meegeleverde USB kabel aan op een USB poort van je laptop of desktop
 • Controleer eventueel in apparaatbeheer welke seriële poort er aan de Arduino wordt toegekend
 • Start het programma RFLinkLoader.exe programma welke je in de aangemaakte map terugvindt, het volgende scherm wordt geopend:
 • Klik op Select File, navigeer naar de map waarin zich ook RFLinkLoader.exe bevond, en open de file RFLink.cpp.hex
 • Klik op Serial Port, en selecteer de juiste seriële poort, bijv. COM6 (Voer eventueel een scan uit, of check in apparaatbeheer welke COM-poort er toegewezen is aan de Arduino Mega)
 • Klik vervolgens op “Upload/Program Firmware to device”, de firmware wordt op de Arduino Mega geïnstalleerd. Een popup vertelt je dat RFLinkLoader.exe klaar is met het flashen van de Arduino Mega.

Stap 3. Connect de RFLink aan Domoticz

 • Stop Domoticz op je Raspberry PI met sudo service domoticz.sh stop
 • Sluit de RFLink via de USB kabel aan op een vrije USB poort van je Raspberry PI
 • Voer het commando dmesg -s 1024 uit, dit geeft het volgende resultaat:

[ 5.338503] usbcore: registered new interface driver usbserial_generic [ 5.338580] usbserial: USB Serial support registered for generic [ 5.341580] usbcore: registered new interface driver ch341 [ 5.341667] usbserial: USB Serial support registered for ch341-uart [ 5.341772] ch341 1-1.4:1.0: ch341-uart converter detected [ 5.345634] usb 1-1.4: ch341-uart converter now attached to ttyUSB0

 • Op de laatste regel vindt je het tty device waaraan de RFLink is gekoppeld, dus in mijn situatie ttyUSB0
 • Start Domoticz dmv het commando sudo service domoticz.sh start
 • Ga met je browser naar Domoticz en open het Instellingen tab en kies voor Hardware
 • Vul de waarden uit onderstaande tabel in bij Toevoegen
Label Waarde Doel
Actief aangevinkt Activeer RFLink plugin
Naam RFLink Zinvolle naam
Type RFLink Gateway USB  
Gegevens Timeout Niet actief Default
Seriële poort /dev/ttyUSB0 Zoals gezegd, in mijn situatie is dat /dev/ttyUSB0, zie hierboven
 • Klik op Toevoegen, de RFLink gateway wordt toegevoegd
 • Apparaten die 433.92Mhz signalen uitzenden (soms moeten ze eerst in pairing mode worden gezet) worden automatisch door de RFLink gateway gesignaleerd en middels de RFLink plugin van Domoticz toegevoegd aan je apparaten (ook die van de buren ;-))
 • Voeg een apparaat toe als Schakelaar, en testen maar

Links: https://diyprojects.io/how-build-rflink-433mhz-radio-home-gateway-domoticz/#.Xt9s3zozaUk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *